De laatste jaren wordt sushi steeds populairder in Westerse landen. Heb jij nog nooit sushi gegeten maar lijkt het je leuk (en lekker) om het eindelijk een keer te proberen? Wij leren je de basics met 6 tips voor het eten van sushi.

Veel voorkomende ingrediënten in sushi

Zoals je wellicht weet bestaat sushi uit (sushi)rijst, zeewier en vis en/of groente. Op de menukaart in restaurants vind je vaak sushi’s met:

  • Rauwe tonijn
  • Rauwe zalm
  • Komkommer
  • Gebakken ei
  • Surimi sticks
  • Garnaal
  • Avocado
  • Paling

De sushi’s zelf worden op verschillende manieren bereidt. De meest voorkomende sushi’s zijn:

  • Maki
  • Temaki
  • Uramaki
  • Nigiri
  • Gunkan
  • Narezushi

Kies een goed sushi-restaurant

Dit is vooral belangrijk voor de eerste keer sushi eten. Slecht bereide vis kan de ervaring verpesten en ervoor zorgen dat je nooit meer sushi wilt eten, vooral als je niet echt van zeevruchten houdt. Leer de basis soorten sushi. In de meeste sushi-restaurants kan je sashimi, nigiri, maki en temaki bestellen.

Ken je specerijen

Bij sushi zit vaak wasabi, die op een groene bal van deeg lijkt. Dit kan erg pittig zijn pas dus op met de hoeveelheid. De meeste restaurants serveren geen echte wasabi. Ze serveren wasabi in poedervorm vermengd met water.

Bereid wat sojasaus voor

Giet een kleine hoeveelheid sojasaus in de dompelkom. Sommige mensen mengen graag een deel van de wasabi in de sojasaus, terwijl anderen dit juist helemaal niet doen. Kleine sushi’s zoals sashimi, nigiri en maki hoor je in één hap te eten. Grote sushis’s zoals Temaki’s eet je in meerdere happen.  Besteed aandacht aan zowel de smaken als de texturen.

Verfris je mond met een plakje gember tussendoor

Dit is bijzonder slim tussen het proeven van verschillende soorten sushi. Eet het niet in dezelfde hap als sushi en eet geen grote klodders gember tegelijk.