Tijdens de foodweken op NPO3 wordt in het programma ‘Broodje Gezond’ elke week een vraag over voeding besproken. In de uitzending van 21 mei ging het over de vraag of je dik word van brood. Na verschillende interviews werd duidelijk dat vrij veel mensen op straat geloven dat je kunt afvallen met een koolhydraatarm dieet, bijvoorbeeld door het mijden van brood.

De invloed van koolhydraten

Tijdens de aflevering komen verschillende voedingsdeskundigen en wetenschappers aan het woord. Aan het eind van aflevering kan er een duidelijke conclusie getrokken worden: van volkoren brood word je niet dik. Je valt af met een koolhydraatarm dieet doordat je een hele productgroep gaat weren en zo ook andere voeding minder eet: als je geen brood eet, eet je ook geen lekkere volle kaas op de boterham. Dit dieet werkt dus ook bij het mijden van eiwitten of koolhydraten. Brood heeft dus onterecht het label dikmaker gekregen en past prima binnen een gezond dieet.

Je kunt dus gerust weer een boterham smeren tijdens het ontbijt of de lunch. Ga voor het lekkerste en verste brood naar de ambachtelijk bakker om de hoek. Zelf hebben we zeer goede ervaring met deze bakker in Hoorn of Bakkerij de Zeeuw in Amstelveen.