Weet wat je eet

Wat zijn de verschillen tussen Arabica en Robusta koffiebonen?

Wat zijn de verschillen tussen Arabica en Robusta koffiebonen?

Geplaatst op

Koffiebonen bepalen in de grootste mate de smaak van jouw koffie. Er bestaan tientallen soorten koffiebonen, zoals Arabica en Robusta. Voordat je deze aanschaft wil je natuurlijk weten welke het beste bij je past. We nemen je mee in de wereld van de beste koffiebonen.

Coffea canephora: de Robusta koffiebonen

De Robusta koffieboon omvat ongeveer 30% van de totale productie van koffiebonen. Deze soort komt oorspronkelijk uit Oeganda.

De smaak van Robusta koffiebonen

De Robusta bonen zijn in vergelijking met de Arabica bonen zeer sterk. De smaak is bovendien wat bitterder dan de Arabica bonen. Daarom worden Robusta bonen voornamelijk gebruikt in melanges zoals de Wiener melange en in mindere mate als ‘zwarte koffie’.

Hoger cafeïnegehalte dan Arabica bonen

De Robusta koffieboon heeft een veel hoger cafeïnegehalte dan de Arabica boon. Dit komt dus overeen met de sterkere smaak van deze boon. In totaal bevatten sommige Robusta bonen tot wel 2,5% cafeïne.

Coffea Arabica: de Arabica koffiebonen

De Arabica koffiebonen zijn al jaren wereldwijd de meest verkochte soort koffieboon. Van de totale koffiebonenverkoop wereldwijd bestaat 65% – 70% uit de Arabica koffiebonen. De koffieboon is oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië, maar is eerst bij het grote publiek bekend geworden in de Arabische wereld.

De smaak van Arabica koffiebonen

De Arabica koffieboon is in tegenstelling tot de Robusta koffieboon een stuk milder. Ook de geur van deze bonen sluiten aan bij de zachte smaak van deze koffieboonsoort. Dit wordt mede gerealiseerd door de hogere zuurtegraad in de Arabica koffieboon. Dit heeft voor de smaak van koffie een positieve invloed.

Conclusie

Al met al verschillen beide koffiebonen in smaak, maar ook in het type gebruik:

Arabica

  • Milde, zachte smaak met een hogere zuurtegraad
  • Lager cafeïnegehalte (1,5%)
  • Gebruik als blend en/of los

Robusta

  • Volle, krachtige smaak met een relatief lage zuurtegraad
  • Hogere cafeïnegraad (tot 2,5%)
  • Geeft pit aan je bakje koffie en wordt gebruikt als blend

Gerelateerde berichten

waterontharder

De kwaliteit van het Nederlandse kraanwater

In Nederland komt niet overal hetzelfde water uit de kraan. Het is natuurlijk schoon en vrij gemaakt van diverse chemicaliën, maar de hardheid van...

Lees meer

catering

3 Catering ideeën voor jouw evenement

Heb je besloten een feest of evenement te organiseren? Dan wil je natuurlijk dat je gasten het niet snel zullen vergeten. Hier zijn een aantal...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden