Hoe kun je zelf de kwaliteit van het water testen?
Geplaatst op
De kwaliteit van het water in huis is misschien niet zo goed als je verwacht. Of het nu gaat om een slecht functionerende waterzuiveringsinstallatie of het gebruik van meststoffen in de buurt van je waterleidingen, het is belangrijk om de waterkwaliteit van je huis in de gaten te houden. Maar, hoe test je de kwaliteit van je water thuis? Hier zijn een paar eenvoudige manieren waarop je dit kunt doen in het comfort van je huis.
Gebruik je zintuigen
Vaak is het enige wat je nodig hebt om de kwaliteit van het water te testen het gebruik van je zintuigen. Begin met het ruiken van een glas leidingwater. Ruik je bleekmiddel? Waterzuiveringsinstallaties gebruiken vaak bleekmiddel, maar een teveel aan bleekmiddel kan zorgen baren. Ruik je de geur van rotte eieren? Er kunnen zwavelbacteriën en waterstofsulfidegas in je leidingen zitten, wat een teken van waterverontreiniging kan zijn.
Bekijk de kleur van het water
Controleer de kleur van het water door een helder glas. Een bruin of bewolkt uiterlijk kan betekenen dat er roest in de leidingen zit. Een teveel aan deeltjes moet worden gemeld bij de gemeente. Een witte kleur kan betekenen dat er veel kalk in het water zit.
Proef je drinkwater
Het proeven van het water kan ook helpen bepalen of er iets mis is met het water. Een metalen smaak kan leiden tot roest, terwijl een bleeksmaak kan duiden op een teveel aan chloor. Houd er rekening mee dat je het water moet uitspugen als de smaak te vies is.
Test voor jezelf met behulp van een test voor thuis
Er zijn een verscheidenheid van huis testende uitrustingen voor waterkwaliteit. Deze omvatten teststroken, kleurenschijven, onder vele anderen. In de meeste gevallen zullen de teststroken voldoende zijn om een basislijn van de waterkwaliteit van bij jou thuis te krijgen.
Mocht er uit de test komen dat er bijvoorbeeld veel kalk in het water zit kun je altijd een waterontharder aanschaffen. Deze waterontharders zorgen voor een gezonder water door het kalk te verwijderen en natrium toe te voegen.