1. Wist je dat er meer dan 200 ziekten via voeding worden verspreid?

Miljoenen mensen worden elk jaar ziek en velen sterven als gevolg van het eten van onveilig voedsel. Diarree alleen al doodt naar schatting 1,5 miljoen kinderen per jaar wereldwijd en de oorzaak is meestal besmet voedsel of drinkwater. Een goede voedselbereiding kan de meeste door voedsel overgedragen ziektes voorkomen.

2. Vervuild voedsel kan gezondheidsproblemen op lange termijn veroorzaken.

De gemeenschappelijke symptomen van voedselvergiftiging zijn maagpijn, braken en diarree. Levensmiddelen die met zware metalen of met in de natuur voorkomende toxinen verontreinigd zijn kunnen ook gezondheidsproblemen op lange termijn veroorzaken, waaronder kanker en neurologische aandoeningen.

3. Door voedsel overgedragen ziekten treffen kwetsbare mensen harder dan andere groepen

Besmetting als gevolg van besmet voedsel heeft een veel grotere impact op bevolkingsgroepen met een slechte of kwetsbare gezondheidsstatus en kan gemakkelijk leiden tot ernstige ziekten en sterfgevallen. Voor baby’s, zwangere vrouwen, zieken en ouderen zijn de gevolgen van door voedsel overgedragen ziekten meestal ernstiger en kunnen zelfs dodelijk zijn.

4. Er zijn veel mogelijkheden voor voedselverontreiniging

De huidige voedselvoorziening is complex en omvat een reeks verschillende stadia, waaronder productie op het landbouwbedrijf, slachten of oogsten, verwerking, opslag, vervoer en distributie, voordat het voedsel de consument bereikt. Op al deze momenten kan het voedsel door verschillende oorzaken besmet worden.

5.  Globalisering maakt voedselveiligheid complexer en noodzakelijker

De globalisering van de voedselproductie en -handel maakt de voedselketen langer en bemoeilijkt het onderzoek naar de uitbraak van een door voedsel overgedragen ziekte en het terugroepen van producten in noodgevallen.

6. Voedselveiligheid is multisectorieel en multidisciplinair

Om de voedselveiligheid te verbeteren, werkt een groot aantal verschillende professionals samen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de beste beschikbare wetenschappen en technologieën. Verschillende overheidsdiensten en agentschappen, waaronder volksgezondheid, landbouw, onderwijs en handel moeten met elkaar samenwerken.

7.  Voedselverontreiniging heeft ook gevolgen voor de economie en de samenleving als geheel

Voedselbesmetting heeft verstrekkende gevolgen die verder reiken dan de directe gevolgen voor de volksgezondheid. Het heeft namelijk invloed op de voedselexport, het toerisme, de middelen van bestaan van voedselverwerkers en de economische ontwikkeling, zowel in ontwikkelde als in ontwikkelingslanden.

8. Sommige schadelijke bacteriën worden resistent tegen geneesmiddelenbehandelingen

Antimicrobiële resistentie is een groeiend gezondheidsprobleem wereldwijd. Overmatig gebruik en misbruik van antimicrobiële stoffen in de landbouw en de veehouderij, naast klinisch gebruik bij de mens, is een van de factoren die leiden tot het ontstaan en de verspreiding van antimicrobiële resistentie. Antimicrobieel resistente bacteriën van dieren kunnen via levensmiddelen op de mens worden overgedragen.

9. Iedereen heeft een rol te spelen bij het veilig houden van voedsel

Voedselveiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid van overheden, industrie, producenten, de academische wereld en consumenten. Er is voor iedereen een rol weggelegd. Het bereiken van voedselveiligheid is een multisectoriële inspanning die expertise vereist van een reeks verschillende disciplines – toxicologie, microbiologie, parasitologie, voeding, gezondheidseconomie en humane en diergeneeskunde. Voor onafhankelijke controle en advies op het gebied van voedselveiligheid kun je in Nederland onder andere terecht bij Bureau De Wit.

10. Consumenten moeten goed geïnformeerd zijn over voedselveiligheidspraktijken

Mensen moeten geïnformeerde en verstandige voedselkeuzes maken en adequaat gedrag vertonen. Zij moeten op de hoogte zijn van de meest voorkomende gevaren voor levensmiddelen en weten hoe veilig met levensmiddelen moet worden omgegaan, met behulp van de informatie op het etiket.